25 Nisan 2014 Cuma

Kadıköy'de bir Boğa


Heykel, 1864'de Paris'te heykeltıraş İzidor Bonhevr tarafından, Fransız gücünü Almanlara göstermek için yapılmış. Almanlar Fransız'ları yenince boğa heykeli Almanya'ya getirilmiş. Türkiye'nin 1. Dünya Savaşına Almanya ile girerek İngiliz ve Fransızlar'la savaştığı için, ''güç simgesi'' olarak bu boğa heykeli Başkomutan Vekili Enver Paşa'ya Alman Kralı II.Wilhelm tarafından 1917 yılında armağan edilmiş. 

Heykel önce Kadıköy'e getirilmiş, sonra Beylerbeyi Sarayının bahçesine yerleştirilmiş, oradan Yıldız Sarayı'nın bahçesine. Oradan da Bilezikçi Çiftliğine. Sonrasında Gazi Ahmet Muhtar Paşa Köşkünün bahçesinde biraz kalır ve Mermer Köşk'ün bahçesine konur. 
Bir süre burada kaldıktan sonra Harbiye'deki Lütfi Kırdar Spor Sarayı'nın önüne konur. Bir süre burada kalır ve 1969 yılında tekrar Kadıköy Kaymakamlık binası önüne konmuş. Sonra 1987 yıllında Altıyol kavşağına taşınmıştır. 
Çeyrek asırdır Kadıköy'ün sembolü olan Boğa'nın bundan sonraki yeri ve kaderi bilinmez ama, milenyum jenerasyonu için Boğa=Kadıköy.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder